Oppaat

Mukavuuslattialämmitys – järjestelmäratkaisut parempaan energiatehokkuuteen

HSB:n ja PEAB:n käynnistämässä riippumattomassa tutkimuksessa on selvitetty mahdollisuuksia täyttää nykyiset ja tulevat energiavaatimukset ja samalla asentaa ja käyttää mukavuuslattialämmitystä optimaalisella tavalla. Tutkimuksen teki Bengt Dahlgrens AB, ja sen rahoitti SBUF, Ruotsin rakennusalan kehitysrahasto. Tutkimuksen tuloksena on neljä suositusta, jotka auttavat lisäämään mukavuuslattialämmityksen energiatehokkuutta.

Badrum med tvålar och handfat
Guide Värmemotstand ikon

1. Eristäminen

Lattian lämpömassa vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti lattian lämpötila nousee tehonsyötön yhteydessä. Lämpökierukoiden alla oleva eristys rajoittaa lattian lämpömassan vaikutusta ja lyhentää lämmitysaikaa. Tutkimus osoittaa, että sähkönkäyttöä voidaan vähentää noin 10 % verrattuna mukavuuslattialämmitysjärjestelmään ilman eristystä.

  • Ebecon suositus: Tarjoamme valikoiman eristelevyjä, jotka on suunniteltu sopimaan lämmitysratkaisuihimme ja luomaan energiatehokkaita järjestelmiä. Katso eristeemme
Guide Energiprogram ikon

2. Käytä aikaohjausta

Käyttämällä termostaattia, jolla voidaan aikaohjata lattialämmitystä, tutkimus osoittaa, että sähkönkulutusta voidaan vähentää jopa 20 % verrattuna jatkuvassa käytössä olevaan mukavuuslattialämmitysjärjestelmään.

Guide Timer ikon

3. Sisällytä enimmäisraja 

Jotta virrankuluttajan toiminta ei ajaisi termostaatin rajoitukseen odotettaessa korkeamman lämpötilan saamista ja siten energiankulutuksen lisäämistä, on suositeltavaa syöttää termostaattiin lattian enimmäislämpötila. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla ristiriidassa yhden mukavuuslattialämmityksen tarkoituksen kanssa, nimittäin hyvän jalkojen mukavuuden kanssa. Mukavuuslattialämmityksen tulee siksi aina pystyä tuottamaan 25-26 °C lattiapinnalle.

  • Ebecon suositus: Ebecon termostaatti EB-Therm 500 sisältää ohjelman mukavuuslämmitykselle maksimirajalla ja on siten valmis toimimaan näiden suositusten mukaisesti. Suosittelemme asennettua tehoa 60 W/m² halutun lämpötilan saavuttamiseksi.

 

Guide Kabel ikon

4. Rajoita lämmitettävää pintaa

Tehokas tapa vähentää sähkönkulutusta on rajoittaa lämmityskierukoiden peittämää aluetta eikä asentaa reunapintoihin, pesukoneiden alle tai vastaaviin, vain oleskelualueille. 

Esimerkiksi: jos pienennät asennettua pinta-alaa 20 %, tämä säästää energiaa vastaavasti. 

 

Lisätietoa tutkimuksesta: Hankkeen käynnistivät HSB ja PEAB selvittääkseen mahdollisuuksia tarjota mukavuuslattialämmitystä ja samalla täyttää energiatehokkaan asumisen vaatimukset. Hankkeen toteutti vuonna 2020 Bengt Dahlgren Göteborg AB HSB Living Labissa.

Lue koko raportti