Energiatehokas mukavuuslattialämmitys

Mukavuuslattialämmityksen ensisijaisena tehtävänä on pitää lattiat, erityisesti laattalattiat, kävelylle miellyttävinä, jotta ne eivät tunnu liian viileiltä. Mukavuuslattialämmityksellä on myös kuivattava vaikutus, ja sitä käytetään muiden päälämmönlähteiden täydennyksenä.

Cableflex 6 i badrum för komfortgolvvärme

Miten voimme yhdistää mukavuuden ja energiavaatimukset?

Asiakkaat haluavat lattialämmityksen tarjoamaa miellyttävää mukavuutta. Energiavaatimusten kasvaessa mukavuuslattialämmitys on kuitenkin yhä vaikeampi sovittaa yhteen uudisrakennuksille sallitun energiankäytön kanssa.

Ebeco on yhteistyössä joidenkin Ruotsin suurimpien toimijoiden, kuten Skanska, HSB ja Peab, kanssa osallistunut riippumattomiin, Ruotsin rakennusalan kehitysrahasto SBUF:n rahoittamiin tutkimuksiin, joiden avulla on luotu mukavuuslattialämmitystä koskevia ohjeistuksia.

Omat suosituksemme perustuvat näiden riippumattomien tutkimusten tuloksiin. Lue lisää täältä:

Tässä oppaassa käydään läpi, mitä Ebeco suosittelee mukavuuslattialämmitystä varten.

Komfortgolvvärme SBUF graf

Kaupungit 1–4, asuntojen keskimääräinen kulutus kWh:ina vuodessa

 

Pienin kulutus SBUF:n tutkimuksessa

Tutkimukseen valittiin neljään eri kaupunkiin rakennettuja uusia kerrostaloja, joihin asennettiin eri ratkaisuja ja merkkejä edustavia lattialämmityksiä ja termostaatteja. Yhdessä niistä käytettiin Ebecon EB-Therm 500 -termostaattia suosituksiamme (katso jäljempänä) noudattaen. Tulokset osoittivat, että juuri tällä ratkaisulla (pylväs 4) oli alhaisin energiankulutus vuoden käyttöjaksolla. Sen kulutus oli vain 33 prosenttia eniten kuluttaneen ratkaisun kulutuksesta. Näihin asuntoihin asennettiin matalatehoinen lattialämmitys, ohjauksessa käytettiin lämpötilarajoitusta ja käytetty termostaatti oli helppotajuinen ja käyttäjäystävällinen, sillä esimerkiksi haluttu ja mitattu lämpötila näytettiin siinä selkeästi. 

Erona kerrostaloon, jolla oli suurin energiankulutus (pylväs 1), on se, että sinne asennettiin suurempitehoinen lattialämmitys ja asunnon haltija pystyi itse säätämään lämpötilaa rajoituksetta. Tämä tutkimuksen suurin energiankulutuslukema vastaa itse asiassa ruotsalaisissa BBR-rakentamismääräyksissä määriteltyä lattialämmityksen mallikulutuslukua, joka on 1 000 kWh asuntoa ja vuotta kohti.

Badrum med tvålar och handfat

Suositukset mukavuuslattialämmitystä varten

Mahdollisimman tehokkaan lämmityksen aikaansaamiseksi suosittelemme seuraavaa:

 1. Rajoita lämmitettävää pinta-alaa. Älä asenna lämmitystä reunapintoihin, pesukoneiden alle tai vastaaviin vaan vain oleskelualueille.
 2. Rajoita tehoa. Kun asennettu teho on 60 W/m², lattiapinnalle tuotetaan enintään 26 °C:n lämpötila.
 3. Ota käyttöön enimmäisraja,(laitteiston lukitus) Rajoittamalla termostaatissa lattian lämpötila-asetuksen enintään 25 °C:seen estetään sitä korkeampien lämpötilojen odotus.
 4. Käytä selkeä digitaalista termostaattia. Käytä käyttäjäystävällistä termostaattia, joka on Ecodesign-yhteensopiva ja näyttää todellisen arvon ja tavoitearvon, kulutuksen ja viikko-ohjelman.
Energy Saver logotyp

Pienempi energiankulutus

Ruotsalaisen Miljöbyggnad-ympäristösertifioinnin versiossa 4.0 asuntoja koskee seuraava:

”Märkätiloissa käytettävälle sähköiselle lattialämmitykselle hyväksytään vakiolisäyksenä 5 kWh / m² Atemp / vuosi verifiointivaiheessa, jos mitatut arvot puuttuvat.”

Kun noudatetaan Ebecon mukavuuslattialämmitystä koskevia suosituksia ja käytössä ovat hyvin toteutetut ja säädetyt pääilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät, keskikulutus on tutkimuksen mukaan noin 125 kWh asennettua lattianeliömetriä ja vuotta kohti.

Toisin sanoen esimerkiksi asunnossa, jonka Atemp-ala (yli +10°C:seen lämmitetty pinta-ala) on 100 m², on pyrittävä asentamaan mukavuuslattialämmitys enintään 4 m²:n lattiapinta-alalle, kun kulutuksen odotusarvona on 500 kWh/vuosi.

  wM-Bus i sprängskiss med termostaten EB-Therm 500

  Energianseuranta

  Ruotsalaisen Boverketin rakennusmääräykset ovat selkeät moniasuntoisten rakennusten ja toimitilojen uudisrakentamisen energiankulutuksen osalta: 20 prosenttia asennetusta mukavuuslattialämmityksestä tulee mitata. Sveby puolestaan suosittelee, että asennettu mukavuuslattialämmitys tulisi mitata kokonaisuudessaan seurantaa ja todentamista varten.

  Med hjälp av EB-Connect wM-Bus-Busin avulla nämä mittaukset tehdään kustannustehokkaasti ja helppokäyttöisesti. Kerätty osoitetietojen dokumentaatio on saatavilla ilmaisen Takuu -palvelumme kautta.   

  Lue lisää EB-Connect wM-Busista

  Mukavuuslattialämmityksen komponentit

  Produkt
  Cableflex 6, 11, 20

  Cableflex

  Resistiivinen 2-johtiminen, suojattu

  • Lattialämmitys kaikentyyppisiin alustoihin ja lattioihin
  • Lattialämmitys sekä märkiin että kuiviin tiloihin
  • Asennetaan tasoitusmassaan tai valetaan betoniin
  • Kabel
   Kaapeli
  • 50-160 W/m²
   50-160 W/m²
  • W/m
   6, 11, 20 W/m
  Cableflex
  Produkt
  Thermoflex matta

  Thermoflex

  Sarjaresistiivinen 2-johtiminen, suojattu itseliimautuvalla matolla

  • Lattialämmitys klinkkeri- ja luonnonkivilattioille sekä muovimatoille
  • Lattialämmitys sekä märkiin että kuiviin tiloihin
  • Asennetaan tasoitusmassaan
  • Nät
   Verkko
  • Flera effekter
   Useita tehoja
  Thermoflex
  Produkt
  EB Therm 500
  WiFi Ready & Energy Saver

  EB-Therm 500

  Lattialämmitystermostaatti lattia- ja huoneanturilla

  • Kotiympäristö
  • Julkinen ympäristö, sopii hotelleihin
  • Pienemmät lumensulatuslaitteistot
  • Färgdisplay
   Värinäyttö
  • Energiprogram
   Energiaohjelma
  • Touch
   Kosketus
  EB-Therm 500
  Produkt
  wM-Bus-modul
  Wireless M-Bus

  EB-Connect wM-Bus

  Langaton M-Bus moduuli

  • Etäluenta energianvalvontaan
  EB-Connect wM-Bus

  Aiheeseen liittyviä oppaita