Oppaat

Mikä on sähköinen lattialämmitys?

Miten sähköinen lattialämmitys oikeastaan toimii? Milloin se sopii ja miten varmatoiminen se on? Luettelemme tässä joitakin asioita, jotka on tärkeää pitää mielessä valittaessa lattialämmitysjärjestelmää kotiin.

Tjej sitter på golvet vid soffan

Näin se toimii

Ebecon lattialämmitys perustuu sähkön suoravaikutukseen lämmityskaapelin kautta, joka normaalisti kattaa koko vapaan lattiapinta-alan. Lattialämmityssilmukoiden päälle levitetään ohut kerros tasoitetta, jonka päälle lattianpäällyste asetetaan. Joissakin tapauksissa lämmityskaapeli valetaan betoniin. Energiatehokas tulos saavutetaan asettamalla aina eristyslevy lämpökaapelin alle. Lämpötilaa säädellään huonekohtaisesti termostaatilla, joka on kiinnitetty huoneen seinään.

Sähköinen lattialämmitysjärjestelmä on täysimittainen lämmitysjärjestelmä. Mitään täydentäviä lämmönlähteitä ei tarvita tiloihin, joihin lattialämmitys asennetaan. Sähköinen lattialämmitys soveltuu erityisen hyvin korjaus- ja lisärakentamiseen eli niin kutsuttuihin ROT-töihin. Se on suhteellisen nopea ja edullinen ratkaisu verrattuna moniin muihin lämmitysjärjestelmiin, jotka vaativat suurempia toimenpiteitä.

Sähkö- tai vesikiertoisen lattialämmityksen valinta

Ebecon lattialämmitysjärjestelmä perustuu siis sähkökäyttöiseen lämmitykseen, mutta lattialämmitys voi olla myös vesikäyttöinen. Tavallinen kysymys on, kumpi järjestelmä tulisi valita: järjestelmä, jossa on sähkökaapeli tai järjestelmä, jonka putkissa kiertää vesi? Tämä riippuu tietysti olosuhteista kotona ja lattialämmitysjärjestelmälle asetettavista vaatimuksista. Mieti sitä ennen kuin otat kantaa siihen, mikä vaihtoehto on sopivin.

Matala rakennekorkeus

Jos vaatimuksena on matala asennuskorkeus, sähköinen lattialämmitys on hyvä vaihtoehto. Vesikäyttöiseen lattialämmitykseen verrattuna asennuskorkeus on matala, mikä usein on suuri etu korjausrakentamisessa. Lattialämmityskaapelimme tarvitsee vain 4 mm asennuskorkeuden ja kalvo eristyksineen 3,5-6,5 mm.

Miellyttävät lattiat ympäri vuoden

Sähkökäyttöinen lattialämmitys on erinomainen vaihtoehto, kun lämmitysjärjestelmältä halutaan joustavuutta. Muut lämmitysjärjestelmät kytketään usein pois päältä vuoden lämpimänä aikana. Tämän myötä esimerkiksi kylpyhuoneen ja muiden tilojen klinkkerilattiat ovat kylmiä kesäkuukausien ajan.

Sähköisessä lattialämmityksessä käyttäjä voi valita, mitkä pinnat pidetään lämpiminä ja kuivina vuoden ympäri. Sähkökäyttöistä lattialämmitystä voidaan myös käyttää täydentämään vesikäyttöistä lattialämmitystä esimerkiksi kylpyhuoneessa tai eteisessä. Tällöin on helppo vaihtaa sähkölämmitykseen kesäkuukausien ajaksi.

Luotettavuus

Yli 40 vuoden kokemuksella Ebecon kaapeleissa on vankka rakenne, joka tekee niistä erittäin kestäviä. Jos lämpökaapeli kaikkien odotusten vastaisesti rikkoutuu, käytettävissä on erittäin hyviä välineitä vian etsimiseen. Vika voidaan paikantaa lattiapäällysteen yläpuolelta, ja kaapelin korjaamiseksi joudutaan irrottamaan vain joitakin yksittäisiä klinkkerilaattoja.

Ja järjestelmän vikaantumisen ainoa seuraus on, että lattia ei enää lämpiä. Minkäänlaista riskiä kiinteistölle aiheutuvista vesi- tai muista vahingoista ei ole. Myös meille on tärkeää, että käyttäjä tuntee olonsa turvalliseksi käyttäessään Ebecon lattialämmitystä. Siksi annamme järjestelmälle 12 vuoden perustakuun, joka voidaan pidentää 25 vuoteen saakka.

Mitä sähköinen lattialämmitys maksaa?

Sähköisen lattialämmityksen investointikustannus on suhteellisen alhainen vesikäyttöisiin järjestelmiin verrattuna. Vesikäyttöisissä järjestelmissä tarjolla on monia erilaisia vaihtoehtoja, ja näiden väliset käyttökustannukset vaihtelevat suuresti. Joissakin järjestelmissä käyttökustannus on alhainen, mutta kestää kauan saada niistä kannattavia investoinnin jälkeen. Erityisesti tämä koskee pieniä pintoja, kuten kylpyhuoneita tai eteisiä.

Sähköisen lattialämmityksen asennuskustannukset riippuvat siitä, miten suuri tila on kysymyksessä, millainen teho halutaan ja mitä muita vaatimuksia järjestelmälle asetetaan. Parhaiten tähän kysymykseen saa vastauksen kysymällä lähimmältä Ebeco-jälleenmyyjältä. Myös asentajan työ on laskettava mukaan hintaan.

Käyttökustannukset

Sähkökäyttöinen lattialämmitys on tehokas lämmönlähde. Tehokkuustaso on korkea ja hiilidioksidipäästöt vähäisiä. Sähkökäyttöinen lattialämmitys asennetaan pinta-asennuksena, mikä tekee järjestelmästä nopean, sillä huoneilma lämpiää nopeasti. Nopean järjestelmän ja hyvän ohjauksen ansiosta on helpompi käyttää hyväksi ulkoisia lisälämmönlähteitä, kuten auringonvaloa ja muita kodin sähkölaitteita.

Nopea järjestelmä optimaalisella ohjauksella on energiatehokas järjestelmä. Energy Saver -tuotteidemme avulla lattialämmityksestä saadaan nopea järjestelmä, jota käytetään vain silloin, kun sitä todella tarvitaan. Yhdessä vihreän sähkösopimuksen kanssa saadaan lämmönlähde, jonka ympäristövaikutukset ovat minimaaliset.

Lattialämmityksen edut

Sähköisellä lattialämmityksellä saat lämmönlähteen, joka jakaa lämmön tehokkaasti. Lattialla on lämpimintä ja pään korkeudella muutaman asteen viileämpää, aivan kuten koemme parhaaksi. 

Pattereihin verrattuna lattialämmitys ei näy ja voit sisustaa täysin vapaasti ajattelematta, että voit tukkia lämmönlähteesi. Lisäksi saat paremman sisäilman, kun vähemmän pölyhiukkasia pyörii ympäriinsä, mikä on erityisen tärkeää allergikoille. Ja ennen kaikkea: kuiva lattia ei toimi kasvualustana pölypunkeille eikä muille allergiaa aiheuttaville organismeille.

Lattialämmityksellä saat kuivat lattiat nopeasti, mikä on käytännöllistä sekä eteisessä että kylpyhuoneessa.

Kuka voi asentaa sähköisen lattialämmityksen?

Sähköinen lattialämmitys on vahvavirtalaite, ja siksi se on asennettava voimassa olevien määräysten mukaan ja valtuutetun sähköasentajan toimesta. Yksityishenkilönä voit ostaa lattialämmityksen itse, asennuksen tekee asentaja.

Päteviä asentajia löytyy läheltä.