Mikä on sähköinen lattialämmitys?

  • Mikä on sähköinen lattialämmitys?

Miten sähköinen lattialämmitys oikeastaan toimii? Milloin se sopii ja miten varmatoiminen se on? Mitä tulee nykyaikaisiin ja energiatehokkaisiin lattialämmitysjärjestelmiin, niin osaamme niistä suurimman osan. Ja haluamme mielellämme jakaa osaamisemme sellaisille, jotka miettivät lattialämmitystä. Mieti tätä kun otat kantaa siihen, mitkä lämmitysjärjestelmät soveltuvat omaan kotiisi parhaiten.

Näin se toimii

Lattialämmitysjärjestelmiemme lämpö tulee sähköstä lämpökaapelien kautta, jotka ovat silmukoina koko lattian alueella. Lattialämmityssilmukoiden päälle levitetään ohut kerros tasoitetta, jonka päälle lattianpäällyste asetetaan. Erittäin energiatehokas tulos saavutetaan asettamalla aina eristyslevy lämpökaapelin alle. Lämpötilaa säädellään useimmiten huonekohtaisesti termostaatilla, joka on kiinnitetty huoneen seinään.

Sähköinen lattialämmitysjärjestelmä on täysimittainen lämmitysjärjestelmä. Mitään täydentäviä lämmönlähteitä ei tarvita tiloihin, joihin lattialämmitys asennetaan. Sähköinen lattialämmitys soveltuu erityisen hyvin korjaus- ja lisärakentamiseen eli niin kutsuttuihin ROT-töihin. Se on yksinkertainen, nopea, edullinen ja eristetty ratkaisu verrattuna moniin muihin lämmitysjärjestelmiin, jotka vaativat suurempia toimenpiteitä.


Sähkö- tai vesikäyttöisen lattialämmityksen valinta

Ebecon lattialämmitysjärjestelmä perustuu siis sähkökäyttöiseen lämmitykseen, mutta lattialämmitys voi olla myös vesikäyttöinen. Tavallinen kysymys on, kumpi järjestelmä tulisi valita: järjestelmä, jossa on sähkökaapeli tai järjestelmä, jonka putkissa kiertää vesi? Tämä riippuu tietysti olosuhteista kotona ja laitteistolle asetettavista vaatimuksista. Mieti sitä ennen kuin otat kantaa siihen, mikä vaihtoehto on sopivin.

Miellyttävät lattiat vuoden ympäri

Sähkökäyttöinen lattialämmitys on erinomainen vaihtoehto, kun lämmitysjärjestelmältä halutaan joustavuutta. Muut lämmitysjärjestelmät kytketään usein pois päältä vuoden lämpimänä aikana. Tämän myötä esimerkiksi kylpyhuoneen ja muiden tilojen klinkkerilattiat ovat kylmiä kesäkuukausien ajan.

Sähköisessä lattialämmityksessä käyttäjä voi valita, mitkä pinnat pidetään lämpiminä ja kuivina vuoden ympäri. Sähkökäyttöistä lattialämmitystä voidaan myös käyttää täydentämään vesikäyttöistä lattialämmitystä esimerkiksi kylpyhuoneessa tai eteisessä. Tällöin on helppo vaihtaa sähkölämmitykseen kesäkuukausien ajaksi.

Käyttövarmuus

Ebecon kaapeleissa on teflonilla eristetty rakenne, joka tekee niistä erittäin kestäviä. Jos lämpökaapeli kaikkien odotusten vastaisesti rikkoutuu, käytettävissä on erittäin hyviä välineitä vian etsimiseen. Vika voidaan paikantaa lattiapäällysteen yläpuolelta, ja kaapelin korjaamiseksi joudutaan irrottamaan vain joitakin yksittäisiä klinkkerilaattoja.

Ja järjestelmän vikaantumisen ainoa seuraus on, että lattia ei enää lämpiä. Minkäänlaista riskiä kiinteistölle aiheutuvista vesi- tai muista vahingoista ei ole. Myös meille on tärkeää, että käyttäjä tuntee olonsa turvalliseksi käyttäessään Ebecon lattialämmitystä. Siksi annamme järjestelmälle 12 vuoden perustakuun, joka voidaan pidentää 25 vuoteen saakka.

Asennuskorkeus

Jos vaatimuksena on matala asennuskorkeus, sähköinen lattialämmitys on hyvä vaihtoehto. Vesikäyttöiseen lattialämmitykseen verrattuna asennuskorkeus on matala, mikä usein on suuri etu korjausrakentamisessa. Kaapelimme tarvitsee vain 4 mm asennuskorkeuden ja kalvo eristyksineen 3,5-6,5 mm.

Investointikustannus

Sähköisen lattialämmityksen investointikustannus on suhteellisen alhainen vesikäyttöisiin järjestelmiin verrattuna. Vesikäyttöisissä järjestelmissä tarjolla on monia erilaisia vaihtoehtoja, ja näiden väliset käyttökustannukset vaihtelevat suuresti. Joissakin järjestelmissä käyttökustannus on alhainen, mutta kestää kauan saada niistä kannattavia investoinnin jälkeen. Erityisesti tämä koskee pieniä pintoja, kuten kylpyhuoneita tai eteisiä.

Sähköisen lattialämmityksen asennuskustannukset riippuvat siitä, miten suuri tila on kysymyksessä, millainen teho halutaan ja mitä muita vaatimuksia järjestelmälle asetetaan. Parhaiten tähän kysymykseen saa vastauksen kysymällä lähimmältä Ebeco-jälleenmyyjältä.

Kannattaa myös muistaa, että lattialämmitys on vahvavirtalaite, joten sen asentajan on oltava pätevä sähköasentaja. Asentajan työ on laskettava mukaan hintaan. 


Käyttökustannus

Sähkökäyttöinen lattialämmitys on tehokas lämmönlähde. Tehokkuustaso on korkea ja hiilidioksidipäästöt vähäisiä. Sähkökäyttöinen lattialämmitys asennetaan pinta-asennuksena, mikä tekee järjestelmästä nopean, sillä huoneilma lämpiää nopeasti. Nopean järjestelmän ja hyvän ohjauksen ansiosta on helpompi käyttää hyväksi ulkoisia lisälämmönlähteitä, kuten uunilämmitystä ja auringonvaloa.

Nopea järjestelmä on energiatehokas. Energy Saver -tuotteidemme avulla lattialämmityksestä saadaan nopea järjestelmä, jota käytetään vain silloin, kun sitä todella tarvitaan. Yhdessä vihreän sähkösopimuksen kanssa saadaan lämmönlähde, jonka ympäristövaikutukset ovat minimaaliset.