Lattialämmitys eri huoneissa

Eri huoneissa erilaiset ratkaisut

Lattialämmityksellä voi lämmittää sekä pienen kylpyhuonee että koko talon. Mutta edellytyksistä, alustasta ja lattiamateriaalista riippuen sinun on otettava huomioon eri asioita. Opastamme sinua siinä.  

Eri huoneiden tehotarpeet

Tässä on lattialämmityksen tehotarpeen suuntaviivoja, jos haluat kokonaislämmityksen huoneeseen normaalisti eristetyssä talossa. Yleisesti voidaan sanoa, että klinkkeri- ja kivilattiat vaativat usein, että asennat hiukan korkeamman tehon kuin mikä on puu- ja laminaattilattiassa. Jos olet epävarma, mikä teho sinun tulisi valita, sinun voi olla parasta pysytellä vaihteluvälin yläpäässä, koska silloin ohjaat järjestelmää termostaatin avulla. 

Huonetyyppi
Tehosuositus
Eteinen80-120 W/m²
Olohuone, keittiö, makuuhuone60-90 W/m²
Kylpyhuone80-120 W/m²
Kellari/betoni maapohjassa (hyvä eristys)60-90 W/m²
Kellari/betoni maapohjassa (huono eristys)90-150 W/m²
Autotalli90-150 W/m²
Ulkotila 130-160 W/m²

 

Huone jossa on klinkkerilattia

Klinkkeri- ja luonnonkivilattia on tavallinen eteisessä, keittiössä ja kylpyhuoneessa. Klinkkerin hyvä johtokyky aiheuttaa sen, että meistä laatat ovat kylmiä ilman lattialämmitystä. Samalla juuri johtokyvyn ansiosta lattialämmityskaapelin antama lämpö leviää nopeasti koko lattiaan. Muista että sinun täytyy odottaa 4 viikkoa saumauksen jälkeen, ennen kuin voit laittaa lämmön päälle. Niin pitkä aika kuluu kovettumiseen. Kovettuminen tarvitsee nimittäin kosteutta, ja jos aloitat lattialämmityksen, kosteus haihtuu liian nopeasti. Silloin saumat muhentuvat ja klinkkerilaatat saattavat irrota lattiasta. Erityisen hyviä klinkkerilattiavalintoja ovat: Cable Kit tai Thermoflex Kit

Kylpyhuone

Muista, että lattian alla märkätiloissa on aina oltava hyväksytty tiivistekerros, olipa sinulla lattialämmitys tai ei. Lattialämmitys laitetaan aina ennen tiivistekerrosta, ja se tulee siis lattian kuivaan osaan. Märkätilatöitä ja tiivistekerroksia koskevia selkeitä alan sääntöjä on noudatettava.

Huone jossa on puulattia

Puulattian allekin voi aivan hyvin laittaa lattialämmityksen esim. olohuoneessa ja makuuhuoneessa. Mutta koska puu on elävää materiaalia, joka liikkuu, täytyy ottaa huomioon tiettyjä seikkoja, ettei lattiaan tule rakoja. Ilman kosteus on tärkeä, sillä jos on kuivaa, lattian liikkeet lisääntyvät. Pyökki ja vaahtera ovat puulajeja, jotka ovat erityisen herkkiä lämmön- ja kosteudenvaihtelulle, koska niissä on suurempia luonnollisia liikkeitä. Valitse sen vuoksi mielellään jokin toinen puulaji. Suosittelemme, että asennat maks. 75 W/m² etkä anna lämpötilan kohota yli 27 asteen. Vältä paksujen mattojen, patjojen yms. laittamista lattialle pitkäksi aikaa. Lattia-anturi huolehtii siitä, että ylikuumentumisen vaaraa ei ole, mutta lämmön kulun estäminen voi aiheuttaa sen, että lattia kuivuu. Erityisen hyviä puulattiavalintoja: Foil Kit

Kellari

Lattialämmityksen laittaminen suoraan betonilattiaan eristämättömässä kellarissa ei ole ollenkaan hyvä ajatus, ei vaikka betonilaatta olisikin paksu. Vanhat laatat on usein valettu epätasaiselle alustalle ja ne voivat olla paikoitellen hyvin ohuita. Lämpö häviää alas betonilaattaan ja energiankulutuksesi kasvaa. Kun betonilaattaa lämmittää huoneen sijasta, saattaa syntyä lämpötyyny betonilattian alle. Jos lattialämmitys sitten suljetaan, betonilaatta viilenee maapohjaa nopeammin. Silloin maapohjan kosteus kulkeutua ylöspäin. Tätä kutsutaan käänteiseksi kosteuden kuluksi. 

Ratkaisu on se, että olemassa olevaan lattiaan laitetaan eristys ennen lattialämmityksen asentamista. Moderni eristyslevy on tehokas, ohut ja joustava. Se pitää huolen lämmön heijastumisesta ylöspäin ja sulkee ulos altapäin tulevan kylmän ilman. Ebecon Cable Board on valmistettu pursutetusta polystyreenista, eikä tähän levyyn sen takia keräänny kosteutta. Levyssä olevat reiät ja asennustapa vaikuttavat siihen, että rakenne hengittää. Vaikka lattiasi olisikin hyvin eristetty, on eristyslevy mainio ajatus, koska saat lattialämmitysjärjestelmän, joka on nopeampi sekä asennuksen että lämmityksen suhteen. Erityisen hyviä valintoja kellariin: Cable Board yhdessä Cable Kit 300:n kanssa.

Ulkotilat

Lattialämmitys on mainio ratkaisu ulkotiloissa vietetyn ajan pidentämiseksi. Se jakaa lämmön hyvin, ja lattiaveto on pienempi, ja infralämmittimeen verrattuna saat tasaisemman lämmön riippumatta siitä, missä kohtaa huonetta istut. Sähköinen lattialämmitys ei merkitse sitä riskiä, että järjestelmä jäätyisi rikki talven aikana, kuten saattaa käydä vettäkäyttävässä lattialämmityksessä.

Lämmityskaapeli voidaan valaa suoraan uuteen lattiaan tai spaklata olevassa olevaan lattiaan riippuen siitä, mikä sinulle sopii parhaiten. Muista että ulkotilat asettavat suurempia vaatimuksia lattialämmitysjärjestelmälle kuin sisätilĺojen lämmitys. Erityisesti vaaditaan suurempaa tehoa, jotta lämmitys olisi riittävä, aina 160  W/m² saakka. Kaapelin täytyy tästä syystä kestää erityisen korkeaa lämpötilaa ja olla käyttöiältään pitkä. Erittäin hyviä valintoja ulkotiloihin: Cable Kit 300 ja Multiflex 20